Årsmelding 2024

 bilde til forside.png 

Innledning

Grenland friluftsråd ble etablert som et treårig prosjekt i desember 2013, med Skien, Drangedal, og Porsgrunn som første medlemmer. I 2018 ble også Bamble og Siljan med i friluftsrådet.  

I dag er friluftsrådet et godt etablert samarbeid, organisert som et kommunalt oppgavefellesskap.

Rådet skal arbeide med å legge til rette for friluftsmuligheter i kommunene, og bidra til at kommunene tar hensyn til friluftslivet i sine planer. De fem kommunene dekker både sjø, skog  og fjell, og kan tilby svært varierte muligheter for friluftsliv.

Representantskapet er friluftsrådets øverste myndighet, og består av én representant  og én vara oppnevnt av hver medlemskommune. Representantene er på valg hvert fjerde år.

Friluftsrådets styre og styreleder velges årlig av representantskapet.

Friluftsrådet har en daglig leder og en fast ansatt i full stilling. Kontorplassering er i Skien, samlokalisert med kommuneadministrasjonen. 

 

Styreleder har ordet

2024 har vært et år i «endringens tegn».

Det nylig omorganiserte Friluftsrådet så raskt et behov for å forenkle organiseringen av sine styrende organer, og styret ba derfor administrasjonen om å utrede muligheter og handlingsrom innenfor gjeldende lovverk. Forslaget til ny samarbeidsavtale, med bl.a. representantskapet som eneste faste folkevalgte organ, blir fremmet på første representantskapsmøte i 2025.            styreleder.png

  

2024 var også et solid driftsår med styrking av eksisterende tilbud og etablering av nye. Vår dyktige og engasjerte administrasjon har stått i spissen for flere aktiviteter og jeg vil nevne spesielt:

 

  •       Læring i friluft hvor Magnus har fått ansvaret for nasjonal prosjektledelse.
  •       Natur på norsk hvor innvandrere fra voksenopplæringene blir invitert på tur.
  •       Frisk i friluft - et samarbeid med frisklivssentralene og ledet av Kristin i en nyopprettet stilling som aktivitetsleder.
  •       Nye uteklasserom er tilrettelagt i Bamble og Skien.
  •       Grenland Friluftsråd var vertskap for den nasjonale ansattsamlingen for friluftsrådene.
  •       Utgivelse av boka Friluftsquiz, der Magnus er medforfatter.

 

Høsten har vært preget av opptakten til Friluftslivets år og administrasjonen har hatt et stort fokus på planlegging og finansiering av aktivitet og arrangementer i 2025. Et kjempekutt for friluftslivet på statsbudsjettet ble heldigvis avverget, da friluftsrådenes politiske representanter fra hele landet sendte beskjed «oppover» om hvilke konsekvenser dette ville få. Forslaget om minus 25 millioner ble reversert, og Friluftslivets År kan nå bli en fest i stedet for en «fadese» ! 

 

Avslutningsvis vil jeg gi en stor honnør til Bjørnar Løkstad, Magnus Ripegutu Vike og Kristin Langemyhr Samdal i administrasjonen, som gjør en utrettelig og inspirerende  innsats for friluftslivet i Grenland. Jeg vil også rette en stor takk til våre samarbeidspartnere og engasjerte medlemmer av representantskapet.

 

Jan Egil Aronsen - Styreleder

 

Daglig leder oppsummerer

Stø kurs fremover

 daglig leder.png 

Vi skal si oss godt fornøyd med 2024. Alle våre prosjekter går godt, og øker jevnt og trutt. Vi opplever stadig større etterspørsel fra kommunene, og da er det flott å kunne svare ut med gode tilbud og et velsmurt maskineri. Vi har folk, utstyr og kompetanse - og samarbeidspartene våre er lette å be! Det går på skinner!

Så gjelder det å ikke spore helt av i feståret 2025             

Senhøsten 2024 var vi nemlig på vorspiel, med samlinger og workshops, for å gire oss opp til Friluftslivets År 2025. Når jeg skriver dette er festen i full gang, og vi skal ikke gi oss før vi ser nyttårsrakettene!

Hvert tiende år feirer vi friluftslivet landet rundt. Og selv om vi strengt tatt jobber med friluftsliv hver dag, hele året, alle år – så er Friluftslivets År spesielt for oss også. Vi prioriterer ressursene våre annerledes, med mer fokus på arrangementer og aktiviteter.

Friluftslivets År er en nasjonal begivenhet som er forankret i Stortingsmelding om friluftsliv. Styringsmaktene inviterer til fest, og står dermed også for regninga. Så lenge vi stiller med arbeidslyst og godt humør, legger staten kortet i baren. Derfor fikk vi en kalddusj når høstens statsbudsjett viste at festen skulle finansieres med friluftslivets ordinære tilskuddsmidler. Vi ble i praksis bedt om å legge bort vårt faste tilbud for å bli med på feståret. Heldigvis ble en tydelig beskjed fra et samlet Friluftsnorge, vår egen styreleder inkludert, tatt på alvor. Regjeringen snudde, og sørget for at Friluftslivets År kunne inneholde både feiring og godt arbeid.

For det er kjempestas å feire friluftslivet et helt år til ende, og det ligger allerede an til å bli et solid løft for alt vi jobber for. 

Men budsjettforslaget var en viktig påminnelse om å holde stø kurs på våre faste oppgaver, også i feståret! Grenland friluftsråd har bygd opp et godt tilbud som alltid vil være der, også når festen er over.

 

Aktivitetsarbeidet styrkes

Vi sørger for mer hverdagsaktivitet og naturglede med nyopprettet stilling som aktivitetsleder. 

 kristin.png 

Gjennom mange års arbeid innenfor feltet er vi ikke i tvil; friluftsliv en fantastisk medisin for både skrotten og skallen. Det er nærmest selvfølgelig, og man kan tilgis for å omtale det som en klisjé, men det er altså lite som slår naturen som kilde til overskudd, mestring og ro. Når øynene får hvile på grønne omgivelser, lungene drar inn frisk luft, og skogen står for bakgrunnsmusikken - da faller mennesket på plass. Legg til sosialt samvær, sunn og god turmat, og litt puls i motbakkene, så har du ingrediensene til et godt liv.

Vår nye aktivitetsleder, Kristin Langemyhr Samdal, serverer denne miksturen til frisklivssentraler i alle våre medlemskommuner. Fra de enkle nærturene som er lette å gjenta på egen hånd, til toppturer som kan inspirere til gjentagelse. Og spennende tematurer og naturopplevelser som kanskje ikke alle har forsøkt før, som isfiske, båtturer og mye mer!

Vi jobber hele tiden med å styrke vårt tilbud til kommunene, og med en ny aktivitetsleder med på laget gleder vi oss til å få med flere ut i friluft! 

 

Om Grenland friluftsråd

Hva er et friluftsråd?  

Det finnes i dag 29 friluftsråd i Norge, med til sammen 247 medlemskommuner. Nærmere 85 % av Norges befolkning bor i en kommune med et friluftsråd. Friluftsrådene er opprettet som faste samarbeid mellom to eller flere kommuner, for å samordne arbeidet med friluftsliv på tvers av kommunegrensene.

Hvorfor friluftsråd?

Friluftsliv kjenner ikke kommunegrenser, og forvaltes best med en regional overbygging. Friluftsrådene sikrer at alle medlemskommunene har tilgang på kompetanse og arbeidsressurs innenfor friluftsliv. Et friluftsråd kan derfor både bistå i kommunale oppgaver knyttet til friluftsliv, og samtidig arbeide med friluftsliv utover det kommunene normalt ville gjort.

Friluftsrådene er egne rettsobjekter, og kan utløse midler og tilskudd fra kilder som ikke ellers ville være
tilgjengelige for kommunene. Friluftsrådene bidrar med finansiering av en rekke prosjekter, både for
kommunene og organisasjonslivet.

Grenland friluftsråd arbeider for å fremme friluftsliv, legge til rette for friluftsaktivitet og ivareta
friluftsområder i sine medlemskommuner.  Friluftsrådets arbeidsoppgaver er definert som følger:

 Friluftsrådet skal være en pådriver for arbeid med friluftsliv i regionen, og skal være et bindeledd mellom frivillige organisasjoner, politikere og offentlig administrasjon i kommunene.

  • Friluftsrådet jobber med sikring og tilrettelegging av friluftsområder, mer og bedre uteundervisning, gjennomføring av aktiviteter og arrangementer, og faglig støtte i kommunenes arbeid med friluftsliv.
  • Friluftsrådet tilbyr friluftsliv som metode i kommunenes arbeid med folkehelse, undervisning, integrering, trivsel og bolyst.

 ansatte.png 

 

Organisering

Representantskap og styre         

Representantskapet er friluftsrådets øverste myndighet. Det består av én representant og én vara fra hver medlemskommune, valgt av kommunestyrene for kommunestyreperioden.

Styret med leder og nestleder velges årlig av representantskapet. Styret består av representantene fra medlemskommunene, med unntak av Siljan kommune som har oppnevnt en egen representant for styret. 

 

Arbeidsutvalg     

Hver medlemskommune har oppnevnt en administrativ kontaktperson til friluftsrådet. Disse kontaktpersonene utgjør friluftsrådets arbeidsutvalg. 

I tillegg sitter en representant for frivilligheten i utvalget, oppnevnt av Forum for natur og friluftsliv Telemark.

Samarbeidsutvalget deltar i styremøter med tale- og forslagsrett, og bistår friluftsrådet med interne pro-sesser i kommunene.

 

Representantskap, styre og arbeidsutvalg i 2024

Leder representantskap og styre

Jan Egil Aronsen 

Porsgrunn kommune

Nestleder representantskap og styre

Svein Henning Solheim 

Drangedal kommune

Representant og styremedlem

Jan Runar Åmås 

Skien kommune

Representant og styremedlem

Tommy Rottweiler Samuelsen 

Bamble kommune

Representant

Elisabeth Hammer

Siljan kommune

Styremedlem

Jeanett Aas Andersen

Siljan kommune

Vara

Rine Negård 

Skien kommune

Vara

Kjell Abraham Sølverød

Siljan kommune

Vara

Kristina Lunde  Porsgrunn kommune

Vara

Knut Aakredalen  Drangedal kommune

Vara

Hans Per Heistad  Bamble kommune

Arbeidsutvalg

Eirik Knive 

Forum for Natur og Friluftsliv

Arbeidsutvalg

Hilde Langva 

Bamble kommune

Arbeidsutvalg

Hilde Kirkeby

Drangedal kommune

Arbeidsutvalg

Kjell-Henrik Semb 

Porsgrunn kommune

Arbeidsutvalg

Steinar Tronhus 

Siljan kommune

 Arbeidsutvalg

Eigil Movik

Skien kommune

 

 Grenlandskommunene.JPG

 

Full fart med Frisk i Friluft

Gjennom Frisk i Friluft-prosjektet arrangerer Grenland Friluftsråd turer for frisklivsentralene med mål om å gi økt aktivitetsglede og inspirasjon til å dra på tur selv. Deltagerne får grunnleggende friluftsferdigheter og blir kjent med turområder i Grenland.

 årdalsåsen friskliv porsgrunn.png Topptur til Årdalsåsen med Friskliv og Mestring i Porsgrunn

På tur med friluftsrådet får deltagerne et tilbud der de både får kjenne på sosialt fellesskap og mestring. Variasjonen er stor og turene innebærer alt fra bålturer i nærskogen til toppturer med bratt motbakke. I Bamble kommune har vi hatt kurs i friluftsliv med fokus på hva du bør ha i sekken, hvordan du skal kle deg og sporløs ferdsel. Ungdommene som var med har i etterkant dratt ut og fyrt bål en sen fredagskveld.

På Kverndammen har vi laget lunsjbuffet på bål, med kyllinggryte, laks og tacosuppe på menyen, og lun frukt med kanel og sukker til dessert. Samværet rundt bålet er viktig, og det er alltid god stemning når maten lages sammen.

Isfisketur på Vollsfjorden var en suksess for flere av kommunene, og humøret var på topp på tross av variabel fangst og værmelding. Varm fiskesuppe rundt bålet falt i smak etter ett par timer på isen uansett.

På toppturen til Årdalsåsen var det ingen selvfølge at alle skulle komme opp, men mestringsfølelsen var stor da toppen ble nådd!

Vi er glade for at frisklivsentralene har tatt godt i mot tilbudet vårt, og ser frem til et videre samarbeid i 2025.

 

 skattekiste fra havet.png   båltur hvitsteinstjenn friskliv skien.png   båltur hvitsteinstjenn 2.png 

«Skattekiste fra havet» med laks, poteter, løk og gulrot faller i smak hos de fleste på tur. Det er både enkelt og godt!

                Båltur med matlaging ved Hvitsteinstjenn med Skien frisklivsentral 

 

Tilrettelegging for store og små

Grasmyr uteklasserom

I samarbeid med elever på natur, miljø og friluftsliv valgfag på Bamble ungdomsskole har vi etablert et uteklasserom og bålsted på Grasmyr, i et fint skogholt rett på utsida av ungdomsskolen. Her har elevene, med hjelp og veiledning fra friluftsrådet, gjennom flere økter ryddet skog, lagt på duk og grus og montert og sikret bålringer og halvstokkbenker fra Drangedal Produkter. Tiltaket er finansiert gjennom spillemidler fordelt av Friluftsrådenes Landsforbund.

Området ble offisielt åpnet ved besøk av leder for oppvekstutvalget, kommunalsjef oppvekst, rektor på Bamble ungdomsskole og Bambles styrerepresentant i friluftsrådet. Vi håper dette bidrar til både friluftsglede og mer og bedre læring i friluft!

 grasmyr uteklasserom.png 

Gobergteigen natursti

I samarbeid med Århus Gårds naturmangfoldsprosjekt har Grenland friluftsråd og elever fra Mæla ungdomsskole ryddet og tilrettelagt en natursti langs Falkumelva i Skien. Naturstien består av informasjonsplakater om området, som elevene fra Mæla har laget. Området er tiltenkt som et område for biologisk mangfold og til bruk for elever og barnehagebarn i nærområdet. Området ble åpnet med besøk fra leder for oppvekstutvalget i Skien, elever og lærere fra Mæla ungdomsskole og representanter fra Århus Gård. Tiltaket er finansiert gjennom spillemidler fordelt av Friluftsrådenes Landsforbund.  gobergteigen.png 

 

Nye Infotavler ved Kverndammen

 infotavle kverndammen.png 

På Kverndammen er det folk støtt, som gleder seg over tilretteleggingen friluftsrådet har oppført over de siste årene.

Infotavlene ved innfallsportene til området var siste hånd på verket, med oppdatert informasjon om selve Friluftsporten, turmuligheter og opplevelsespunkter langs turstiene som springer ut fra nærturområdet.

Tavlene som sto på stedet fantes ikke digitalt, men all relevant informasjon er overført til de nye tavlene, slik at kunnskapen om lokalområdet ikke går tapt.

 

 

Læring i Friluft

Uteskole i fokus

Læring i friluft for alle, finansiert av Sparebankstiftelsen DNB, går inn i sitt avsluttende år.
I løpet av 2025 vil vi evaluere pilotprosjektet og søke stiftelsen om videreføring av dette vellykkede prosjektet!

2024 ble et år med svært mye aktivitet, både for dette prosjektet og for friluftsrådets øvrige arbeid med barn og unge. I tillegg til kurs og kompetanseheving, uteskoledager og foredrag for skoler, barnehager, SFO, oppvekstutvalg og administrasjoner ble det arrangert ressurslærerkurs på Fjelltun i Drangedal. Flere skoler var også først ute med å få utdelt kartene over skolens nærområder, som ressurslærerne selv har arbeidet med. Klevstrand skole var første skole ut, og under ser vi ressurslærerne Linn Mari Wick Glimsdal og Annette Kleiv Jensen vise frem kartet.

Med mer fokus på praktisk og variert undervisning får uteskole og Læring i friluft en viktigere rolle i norsk skole, og gjennom å kurse lærere og pedagoger i praktisk uteundervisning er friluftsrådet med på å skape en mer variert hverdag for barn og unge i Grenland.

 læring i friluft.png 

Læring i friluft-aktiviteter 2024 Kommuner Antall Deltakere (ca)
Barnehage i friluft Skien, Siljan 3 50
Kurs for SFO-ansatte Skien, Seljord*, Notodden* 7 117
Læring i friluft (barneskole) Skien, Porsgrunn, Drangedal, Siljan 9 330
Læring i friluft (ungdomsskole) Skien, Porsgrunn, Bamble, Siljan 4 110
Klasseveiledninger Drangedal, Skien 8 260
*Liv og røre-samarbeidet      

 

Natur på Norsk

Innføring i norsk friluftsliv

Natur på norsk er en av friluftsrådets lengstlevende satsninger, og midler fra Miljødirektoratet
bidrar til at vi hvert år kan tilby nyankomne flyktninger og innvandrere, eller andre minoritets-språklige, en innføring i hva norsk natur og friluftsliv har å by på!

Med et svært godt samarbeid med våre medlemskommuner har Natur på norsk-tiltaket vært et stabilt, godt og
variert tilbud for målgruppa gjennom mange år. Året blir sparket i gang med en nettverkssamling på Mule Varde, før mange ulike aktiviteter og tiltak blir gjennomført gjennom året. Introduksjonskurs, lavterskelturer, havfiske, skidager og kanopadling er bare noe av det som er står på menyen, og som forhåpentligvis bidrar til at målgruppa får inspirasjon til å delta i friluftslivet også på fritida!

 natur på norsk.png 

Natur på Norsk-aktiviteter i 2024

Aktivitet Kommune Antall Deltakere (ca)
Skidag på Gautefall Drangedal 1 30
Kanopadling på Toke Drangedal 1 50
Havfisketur Porsgrunn, Skien 2 53
LandArt-kurs Bamble, Skien 11 405
Introkurs til norsk friluftsliv Bamble, Porsgrunn, Skien 3 79
Fisketur Bamble 1 45
Aktivitetsdag på Kverndammen Porsgrunn 1 100
Soppkurs med Grenland soppforening Bamble 1 45
Andelsgård-aktiviteter Bamble 5 207
SUM     1014

 

Eksempler på friluftsrådets øvrige tiltak

Østersdugnaden

Stillehavsøstersen er en uønska art i vår skjærgård, og gjennom Østersdugnaden skal vi kartlegge områder, rydde friområder og badesteder, og organisere dugnader med organisasjoner og frivillige for å hindre spredning av de sylskarpe skjellene.

I 2024 ble over tre tonn med østers fjernet fra strender og badeområder i Bamble og Porsgrunn. Takket være bidrag fra frivillige og ivrige skolebarn fikk vi gjennomført mange plukkinger på flotte områder, som for eksempel Heistadstranda! Ved hjelp av arbeidsbåten til friluftsrådet har vi også en betydelig rekkevidde på øyer, holmer og deler av skjærgården som er vanskelige å nå fra fastlandet.

 østersplukkere.png 

Ivrige østersplukkere fra Bratsbergkleiva skole rydder Heistadstranda!

 østersdugnaden logo.png  båt.png 

Kommune

Antall dugnader/plukking Kilo
Bamble 10 1390
Porsgrunn 12 1640
SUM 22 3030

 

Friluftsquiz

 friluftsquiz.png 

Grenland friluftsråd fylte 10 år i 2024! Vi ville derfor feire med en quizbok som dekker alle aspekter av natur og friluftsliv i Norge.          

Takket være et kjempegodt samarbeid med Thomas Flaaten Fredriksen og Game Forlag, et lokalt forlag i Porsgrunn som spesialiserer seg på quizbøker, ble Friluftsquiz utgitt høsten 2024.

Boka er på 357 sider og har over 1800 spørsmål om stort og smått. Vi håper du synes det er like moro å bruke den som vi har syntes det har vært å lage den!

Friluftsquiz får du kjøpt på Skien kommunes servicesenter. Ønsker du å bestille et større opplag kan du kontakte Friluftsrådet.

 

 

 

Ansattsamling

Friluftsråd finner du spredt over hele landet, men en gang i året samler vi alle på ett sted for å utveksle erfaringer og lære av hverandre. Vertskapsrollen går på rundgang, og i år inviterte vi til Grenland!  

 ansattsamling.png

Årets Villmarking 2024, aka Naturveilederen, aka Bjørn Henrik Stavdal Johansen forteller skrøner rundt bålet i Siljan.

Nesten en uke i september ble satt av til friluftsfag og friluftshygge. Allerede søndag ettermiddag kom våre fjerneste friluftsvenner fra Finnmark til Grenland (det er langt, dette landet). Vi hadde satt sammen et program med fag, workshops, befaringer og sosiale begivenheter. Med base i Langesund fikk rundt 60 av kollegene våre se skjærgård, nærturområder og tilrettelegging - og møte folk vi samarbeider med og lar oss inspirere av.

Skiensmannen som ble Årets Villmarking, og har laget natursti for oss i Siljan, underholdt oss inne og ute. Jan Erik Tangen lærte oss om natur og historie på skjærgårdscruise med Skarsfos. Også ble det Friluftsquiz, selvsagt.

Vi er glade for at vi fikk vise frem området vårt og arbeidet vi gjør. Vi sitter igjen med masse erfaringer og gode minner, og håper deltakerne gjør det samme.

 

 

Regnskap - drift og prosjekter

 regnskap 2024.png 

 noter til regnskapet.png 

 

 prosjekttilskudd.png 

                    fordeling av inntekter.png